Να βγουν οι μαθητές από τους ακατάλληλους χώρους που χρησιμοποιούνται ως αίθουσες διδασκαλίας, όπως υπόγεια, διαδρόμους και πρώην εργαστήρια, σε ορισμένες περιοχές του νομού Θεσσαλονίκης, έχει θέσει ως στόχο ο νέος περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρ. Μακεδονίας, Παναγιώτης Ανανιάδης, ξεκαθα-ρίζοντας πως το κτιριακό αποτελεί μεν ευθύνη των δήμων και της αυτοδιοίκησης, ωστόσο υπάρχει στενή συνεργασία για να βρεθούν λύσεις.

Ο κ. Ανανιάδης ανέλαβε πρόσφατα τα καθήκοντά του ως περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και μέσα στην εβδομάδα έστειλε προτάσεις στο υπουργείο Παιδείας, καταγράφοντας τις ανάγκες κτιριακής και υλικοτεχνικής υποδομής, ώστε να αντιμετωπιστούν μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ.

 

Ανοιχτό σχολείο

Το ανοιχτό σχολείο αποτελεί όραμα για τον κ. Ανανιάδη, ο οποίος βλέπει καθημερινά, όπως λέει, τους συναδέλφους του εκπαιδευτικούς να ξεπερνούν δυσκολίες και να κάνουν αξιοθαύμαστη δουλειά. «Αυτή τη δουλειά πρέπει να την τιμήσουμε, να την αναδείξουμε και να την αξιοποιήσουμε, ανοίγοντας τις πόρτες του σχολείου στην κοινωνία», ανέφερε στον «ΑτΚ» ο κ. Ανανιάδης, φιλοδοξώντας να καταστεί το σχολείο κέντρο πολιτισμού της γειτονιάς, κέντρο δημιουργικής αναψυχής για τα παιδιά και κέντρο της επιμόρφωσης για τους εκπαιδευτικούς.

Ερωτηθείς για τις βασικές του προτεραιότητες, ο κ. Ανανιάδης απάντησε πως η διεύθυνση μιας μεγάλης εκπαιδευτικής περιφέρειας, όπως αυτή της Κεντρικής Μακεδονίας, δεν είναι μόνο ένα σύνθετο έργο διοικητικής ευθύνης, αλλά και μια αποστολή με κοινωνικό και παιδαγωγικό περιεχόμενο. «Πάντοτε πίστευα και εξακολουθώ να πιστεύω ότι οι ευτυχισμένοι δάσκαλοι και καθηγητές δημιουργούν ευτυχισμένους, δημιουργικούς και με όραμα μαθητές. Αυτό προϋποθέτει ένα σχολείο με καλές ανθρώπινες σχέσεις και καλό κλίμα συνεργασίας. Θα έλεγα, λοιπόν, επεκτείνοντας την παραπάνω σκέψη, ότι και ένας μεγάλος διοικητικός μηχανισμός για να λειτουργήσει, πέρα από την εφαρμογή των αυτονόητων διοικητικών και νομοθετικών αρχών, θέλει καλή επικοινωνία με όλα τα μέλη που συμμετέχουν σε αυτόν, αλληλοσεβασμό, αλληλοεκτίμηση και κυρίως σεβασμό στις αξίες της δημοκρατίας και του διαλόγου. Η προσπάθεια για την πραγματοποίηση αυτού του οράματος αποτελεί για μένα δέσμευση και έχω τη βεβαιότητα ότι το όραμα αυτό είναι κοινό», πρόσθεσε.

Ισες ευκαιρίες

Θέλουμε επίσης, συνέχισε ο ίδιος, να εργαστούμε για ένα σχολείο ίσων ευκαιριών για όλα τα παιδιά και ίσως παραπάνω ευκαιριών για τα παιδιά που ξεκινούν από χαμηλότερη αφετηρία. «Η ανθρωπιστική κρίση είναι γεγονός. Τη βλέπουμε γύρω μας, τη νιώθουμε και βάζουμε την καταπολέμησή της ως προτεραιότητά μας, με όποιον τρόπο μπορούμε. Με όλες μας τις δυνάμεις. Ο επισιτισμός, οι προληπτικές ιατρικές δράσεις, η ενισχυτική διδασκαλία, η πρόληψη του ρατσισμού και του εκφοβισμού, όπως άλλωστε έχουν ευθύς εξαρχής ανακοινωθεί από το υπουργείο μας, είναι προτεραιότητες γενικά της εκπαίδευσης στην εποχή της κρίσης και φυσικά προτεραιότητες και στην Κεντρική Μακεδονία», σημείωσε ο κ. Ανανιάδης.

Ο ίδιος αποβλέπει στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των εκπαιδευτικών σε ένα σύστημα διοίκησης με διαφάνεια, αμεροληψία και αποτελεσματικότητα και στη βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης.

Η στελέχωση

Σε συνεργασία με φορείς, όπως τα παιδαγωγικά τμήματα, θα ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα για τα προβλήματα που παρουσιάζονται σε σχολεία, όπου φοιτά μεγάλος αριθμός παιδιών Ρομά ή μεταναστών. Παράλληλα, θα επιδιωχθεί η στελέχωσή τους με εξειδικευμένο προσωπικό ή η επιμόρφωση του υπηρετούντος προσωπικού και θα προγραμματιστούν οι κατάλληλες δράσεις για τη μείωση της σχολικής διαρροής και εξασφάλισης συνθηκών απρόσκοπτης φοίτησης.

Τα κενά

Η οικονομική κρίση έπληξε την εκπαίδευση και ιδιαίτερα την ανανέωση του εκπαιδευτικού προσωπικού, όπως είπε ο κ. Ανανιάδης, ο οποίος στάθηκε στο πρόβλημα της κάλυψης των κενών. «Αγωνιζόμαστε σε συντονισμό με το υπουργείο και τα συναρμόδια υπουργεία, για την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων μέσων αυτή τη στιγμή, ώστε να ξεκινήσουμε την καινούργια χρονιά, με όσο το δυνατόν λιγότερα κενά», είπε ο κ. Ανανιάδης. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στη μειωμένη χρηματοδότηση για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων με συνέπεια να εντοπίζονται συχνά ελλείψεις στα απαραίτητα αναλώσιμα. «Παρ' όλα αυτά οι εκπαιδευτικοί με τη συμπαράσταση γονιών και μαθητών κάνουν μικρά θαύματα. Αυτό η διοίκηση οφείλει να το αναγνωρίσει, να το σεβαστεί και να υποστηρίξει με οποιοδήποτε αντισταθμιστικό μέτρο αυτή την προσπάθεια, που συχνά φτάνει στην προσωπική θυσία», τόνισε.

Εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς, καταγράφονται οι ανάγκες σε εκπαιδευτικούς και επανεξετάζεται η κατανομή των μαθητών σε σχολικές μονάδες, σε συνεργασία με τους δήμους, ενώ όλα είναι έτοιμα για την έναρξη των πανελλαδικών στις 18 Μαΐου, όπως διαβεβαίωσε ο κ. Ανανιάδης.

 

Το πρόβλημα της στέγης

Ο κ. Ανανιάδης επισήμανε την ανάγκη αύξησης της επιχορήγησης των σχολικών επιτροπών με στόχο την κάλυψη των λειτουργικών τους αναγκών (θέρμανση, εξοπλισμός, αναλώσιμα κλπ), αντιμετώπισης του κτιριακού και βελτίωσης των σχολικών υποδομών με περιβαλλοντική και ενεργειακή αναβάθμιση υφισταμένων σχολικών διδακτηρίων. «Θέλουμε σταδιακά και όπου υπάρχει πρόβλημα, οι μαθητές να βγουν από τους ακατάλληλους χώρους που χρησιμοποιούν ως αίθουσες διδασκαλίας (υπόγεια, διαδρόμους, πρώην εργαστήρια) και να βρεθούν σε αξιοπρεπείς χώρους. Βέβαια το κτιριακό αποτελεί ευθύνη των δήμων και της αυτοδιοίκησης, συνεργαζόμαστε όμως στενά για να βρούμε λύσεις», υποστήριξε ο περιφερειακός διευθυντής.

Το πρόβλημα της σχολικής στέγης εμφανίζεται εντονότερο κυρίως σε περιοχές του νομού Θεσσαλονίκης με μεγάλη οικιστική ανάπτυξη και συνακόλουθη αύξηση του μαθητικού πληθυσμού. Στη δυτική Θεσσαλονίκη χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν, σύμφωνα με τον ίδιο, ο Εύοσμος, η Πολίχνη, η Σταυρούπολη και τα Πεύκα, ενώ στην ανατολική είναι οι δήμοι Πυλαίας-Χορτιάτη και Θερμαϊκού, αν και παραδόθηκαν πρόσφατα νέα διδακτήρια. «Για τις περιπτώσεις αυτές πιστεύουμε πως η συνεργασία με φορείς όπως οι δήμοι, η αιρετή περιφέρεια, η ''Κτιριακές Υποδομές ΑΕ'', θα συμβάλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος κατά το δυνατόν, μέσα στο πλαίσιο της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας, της έλλειψης κατάλληλων χώρων για την ανέγερση νέων διδακτηρίων και την ιδιαίτερα χρονοβόρα στις περισσότερες περιπτώσεις διαδικασία απαλλοτρίωσης και ολοκλήρωσης της κατασκευής νέων διδακτηρίων», σημείωσε.

 

ΤΗΣ ΛΙΝΑΣ ΚΟΪΝΑ

Εφημερίδα Αγγελιοφόρος