Η ημέρα των προσφύγων στις 20 Ιουνίου αποτελεί την αφορμή για να κατανοήσουμε αυτό που συντελείται στον πλανήτη μας τα τελευταία χρόνια. Ο κόσμος μας, που συνταράσσεται από πολέμους, από βιαιοπραγίες και από διάφορες μορφές αδικίας, βιώνει την εμπειρία μιας άνευ προηγουμένου μετακίνησης πληθυσμών. Ο τρόπος με τον οποίο τους αντιμετωπίζουμε αποτελεί μια δοκιμασία της ανθρωπιάς μας, του σεβασμού μας προς την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και κυρίως της αλληλεγγύης μας προς τους συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε ανάγκη.
Τα ανθρώπινα δικαιώματα συνιστούν το θεμέλιο λίθο πάνω στον οποίο η ανθρωπότητα επιχειρεί να οικοδομήσει ένα ειρηνικό και ευοίωνο μέλλον για όλους τους ανθρώπους σε κάθε γωνιά της γης. Λειτουργώντας ως διεθνείς νόρμες ή σταθερές, διασφαλίζουν την προστασία όλων των ανθρώπων όπου κι αν βρίσκονται από κάθε μορφής πολιτική, νομική, κοινωνική, πολιτιστική, οικονομική εκμετάλλευση ή κακομεταχείριση και, παράλληλα, από κάθε μορφής διάκριση στη βάση του φύλου, της ηλικίας, της εθνότητας, της εθνικότητας, της θρησκείας αλλά και του κοινωνικού, του πολιτικού και πολιτισμικού τους υπόβαθρου.
H εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων αποτελεί για το Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, όπως επανειλημμένα έχει ειπωθεί σε όλους τους τόνους, όχι απλά μια εκπαιδευτική προτεραιότητα αλλά κυρίως ένα ανθρώπινο δικαίωμα, μια τεράστια ανθρωπιστική πρόκληση την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία. Για αυτόν τον λόγο έχει οργανωθεί συστηματικά η εκπαίδευση τους από την πρώτη στιγμή και σε αυτό το σημείο, με τις άοκνες προσπάθειες των εκπαιδευτικών,βρισκόμαστε με πολύ μεγάλη επιτυχία σε εκείνη την κατάσταση στην οποία μπορούμε να πούμε ότι οι στόχοι που είχαν εξαρχής τεθεί έχουν επιτευχθεί. Παρόλα αυτά οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν με την ίδια ένταση, προκειμένου τα παιδιά των προσφύγων να λάβουν την κατάλληλη αγωγή και εκπαίδευση.